ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Με επισημότητα γιορτάστηκε χθες, στην τοποθεσία «Χάνι Χατζηγώγου» (επί της εθνικής οδού Ελασσόνας – Κοζάνης), η σπουδαίας σημασίας για την ιστορία του ελληνικού έθνους νίκη των «Στενών» του Σαρανταπόρου.
Στον χώρο μπροστά από το επιβλητικό Μνημείο, τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους 223 ήρωες - νεκρούς της ιστορικής μάχης του 1912 (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες), όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου (εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα – μετέχοντα στην Ι. Σύνοδο σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα), ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημ. Παπαγεωργίου και οι ιερείς των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής.
Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Λυκουδίου κ. Αθηνά Καρασίμου, με μεστό, περιεκτικό και ζωντανό λόγο, αφού επισήμανε πως οι πόλεμοι των Ελλήνων ήταν πάντοτε εκπολιτιστικοί, αμυντικοί και απελευθερωτικοί και πως δεν ήταν ποτέ κατακτητικοί, στάθηκε στον πόλεμο του 1912 που ήταν «απελευθερωτικός με τη γραφίδα της ελληνικής ιστορίας βουτηγμένη στο αίμα πολυάριθμων παιδιών της». «Το 1912 ήταν χρονιά ορόσημο στη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα, μιας δεκαετίας που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κρίσιμες και αναποφάσιστες περιόδους του νεότερου Ελληνισμού», «κατέθεσε» χαρακτηριστικά η ομιλήτρια, παρουσιάζοντας βήμα – βήμα τα γεγονότα έως και την 9η Οκτωβρίου 1912, τότε που ο Ελληνικός Στρατός εξόρμησε για την εκπόρθηση των Στενών του Σαρανταπόρου και τη συντριβή του Τουρκικού Στρατού.
«Η νίκη του Σαρανταπόρου οριοθέτησε το παρόν και καθόρισε το μέλλον της ελληνικής φυλής. Η νίκη αυτή αναπτέρωσε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων οπλιτών και αξιωματικών και άνοιξε τις πύλες για την απελευθέρωση και στη συνέχεια της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Η ανώτατη ηγεσία του Γενικού Επιτελείου κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στρατιωτών. Ο ελληνικός στρατός ξέπλυνε την ντροπή του επαίσχυντου 1897. Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης άρχισαν να λογαριάζουν τον ελληνικό στρατό ως σημαντικό παράγοντα στα Βαλκάνια, ενώ όλο το Ελληνικό Έθνος πίστεψε ξανά στις δυνάμεις του», υπενθύμισε η εκπαιδευτικός κ. Καρασίμου.
Και ολοκλήρωσε, με νόημα:
«Για μας που ζούμε εδώ, στους πρόποδες του Ολύμπου, είναι ημέρα υπερηφάνειας για το σθένος και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο Ελληνισμός. Είναι επέτειος απόδοσης της οφειλόμενης τιμής σε όλους όσους όρθωσαν το ανάστημά τους, απέναντι στις δυνάμεις της βίας. Η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού απέναντι σε έναν πανίσχυρο στρατιωτικά και επίδοξο κατακτητή της χώρας μας, αποτυπώνει την ακλόνητη πίστη ενός λαού να τιμήσει την ιστορία και τις θυσίες των προγόνων του. Μια ιστορία εκατοντάδων ετών, βαμμένη με αίμα και αγώνες, για την κατάκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.
Οι αγωνιστές της μεγάλης μάχης του Σαρανταπόρου, πίσω τους είχαν την κόλαση της σκλαβιάς. Μπροστά τους την τάφρο της λευτεριάς, αλλά γεμάτη με αίμα και θυσίες. Δεν τους έμενε άλλο παρά να τη διαβούν. Και τη διάβηκαν. Για αυτό τους τιμούμε και σήμερα, όπως και κάθε χρόνο και καλούμαστε να τους μιμηθούμε, χωρίς δισταγμό, αν η πατρίδα το ξαναπροστάξει».
Ακολούθησε από δυο αξιωματικούς του Στρατού το καθιερωμένο προσκλητήριο νεκρών, που συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη ρίψη τιμητικών πυροβολισμών. Η εκδήλωση μνήμης και τιμής έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των νεκρών της μάχης του Σαρανταπόρου από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τις σχολικές μονάδες, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Τιμές απέδωσε άγημα στρατού και η μπάντα της 1ης Στρατιάς.
Στη συνέχεια, επίσημοι και κόσμος ξεναγήθηκαν στους χώρους και στα εκθέματα του παρακείμενου καλαίσθητου στρατιωτικού Μουσείου και παρακολούθησαν, μέσα από ηχογραφημένα αποσπάσματα και φωτεινό χάρτη, στιγμές της μεγάλης νικηφόρου μάχης. Στο τέλος, ο Δήμος Ελασσόνας παρέθεσε δεξίωση στο παρακείμενο πρ. Δημαρχείο Σαρανταπόρου.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.