ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα η καθιερωμένη ζωοπανήγυρη Τυρνάβου, ενώ σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου αρχίζει και επίσημα το «Κουμ Παζάρι» Τύρναβου, δίπλα στον ορμητικό Τιταρήσιο.
Και φέτος δεκάδες λάτρεις των ζώων ήρθαν στο κατά τον κόσμο «Γομαροπάζαρο» να πουλήσουν ή να αγοράσουν ζώα.
Στη ζωοπανήγυρη το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον κυρίως στην αγοραπωλησία αλόγων και μουλαριών. Ελάχιστα όμως χρησιμοποιούνται κυρίως από κτηνοτρόφους και αγωγιάτες για τη μεταφορά ξυλείας από τα απομακρυσμένα δάση μέχρι τους δασικούς δρόμους.
Το ενδιαφέρον για τα άλογα έχει αλλάξει και πλέον αποτελεί χόμπι που πηγάζει από την αγάπη των ανθρώπων προς το πανέμορφο αυτό θηλαστικό αλλά και για τη φύση.
Ο Τύρναβος έχει μεγάλη παράδοση στα άλογα από τα αρχαία χρόνια. Σήμερα ο Ιππικός Όμιλος Τυρνάβου έχει περίπου 60 μέλη με πάνω από 120 άλογα.
ΤΑ ...ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ
Από τους πλέον «σταθερούς» στις ζωοπανηγύρεις, όπως και αυτή του Τυρνάβου ο λάτρης του αλόγου κ. Γιάννης Σαμόλαδος. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τον καλλωπισμό, την ομορφιά του αλόγου, αλλά και την εξυπηρέτηση των φίλων του πανέμορφου αυτού θηλαστικού. Ο Γιάννης διαθέτει στους φίλους του αλόγου όλα τα ...αξεσουάρ. Από χάμουρα, σέλες, χαϊμαλιά και χάντρες και ό,τι άλλο χρειάζεται ο κάτοχος του αλόγου.
Τα σαμάρια, οι σέλες, τα ηνία, τα καπίστρια, οι λαιμαριές και πολλά άλλα αξεσουάρ του αλόγου είναι σε πρώτη ζήτηση.
Τα χάμουρα γίνονται ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας δέρματα λαδιού, ενώ το ράψιμο γίνεται στο χέρι για μεγαλύτερη αντοχή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα χαλινά, τα μουλαροκούδουνα, πιστιά και ίγκλα. Τα χαλινά γίνονται με δέρματα του λαδιού σε διάφορα μεγέθη και χρώματα και ανάλογη διακόσμηση.
Τα μουλαροκούδουνα είναι ειδικά κουδούνια διαφόρων μεγεθών με χαρακτηριστικό ήχο. Τα χρησιμοποιούν συνήθως οι υλοτόμοι για να ακούν τα άλογα ή τα μουλάρια μέσα στο δάσος.
Τα πιστιά και ίγκλα είναι εξαρτήματα απαραίτητα για το στερέωμα του σαμαριού πάνω στο ζώο. Τα περιλαίμια με κουδούνια είναι κατασκευασμένα από δέρματα μόσχου ραμμένα στο χέρι με κιτσέ από κάτω σε διάφορα χρώματα.
Τα περιλαίμια με χάνδρες είναι σε μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια.
Στο «γομαροπάζαρο» δεν γίνονται μόνο πωλήσεις, αλλά και ανταλλαγές ζώων. Και φυσικά τα άλογα, όταν είναι «η εποχή τους» ξεσηκώνουν τον τόπο από τα χλιμιντρίσματα αναζητώντας το ταίρι τους.
Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ
Το «Κουμ – Παζάρι» έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, ονομάζεται έτσι επειδή γινόταν στις όχθες του Τιταρήσιου ποταμού, πάνω στην άμμο «Κουμ». Για δεκαετίες ήταν το επίκεντρο του εμπορικού ενδιαφέροντος όχι μόνο της περιοχής αλλά και ευρύτερα, αφού κατακλύζονταν από εμπόρους που έφερναν την πραμάτεια τους από όλη τη Θεσσαλία αλλά και τη Δυτική Μακεδονία.
Στη φετινή εμποροπανήγυρη, το «Κουμ Παζάρι» Τυρνάβου που αρχίζει σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου συμμετέχουν 250 περίπου μικροπωλητές και έμποροι. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα πάντα για το νοικοκυριό του σπιτιού, την ένδυση, την υπόδηση κλπ.
Παράλληλα οι χαλβαδοποιοί της πόλης προσφέρουν τον υπέροχο χαλβά Τυρνάβου ενώ οι ψησταριές όλες τις ώρες διαθέτουν ψητά της ώρας και η τσίκνα θα παρασύρει για μια βόλτα ακόμα και τους πιο διστακτικούς.
Το λούνα παρκ ψυχαγωγεί και φέτος μικρούς και μεγάλους για μια εβδομάδα.
Η οργάνωση της εμποροπανήγυρης γίνεται με την ευθύνη του Δήμου Τυρνάβου με σκοπό την όσο το δυνατόν υγιή παρουσία όλων των εμπλεκομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.