Του Γιώργου Μακρή
Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των παιδιατρικών κλινικών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας δημιουργεί η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών.
«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αντικειμενικά έχει οδηγηθεί στο να είναι αποδέκτης ουσιαστικά όλων των περιστατικών της Θεσσαλίας», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Λαμπρούλης αναπτύσσοντας χθες στη Βουλή δύο επίκαιρες ερωτήσεις, μία για την Παιδιατρική του Πανεπιστημιακού και μία δεύτερη για τις παιδιατρικές των νοσοκομείων Καρδίτσας και Τρικάλων.
«Διότι – εξήγησε ο κ. Γ. Λαμπρούλης - και το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας έχει τρεις παιδιάτρους, οι οποίοι καλούνται να εφημερεύουν όλο το μήνα και να είναι συνεχώς εκεί. Αν αρρωστήσει, δηλαδή, κάποιος απ’ αυτούς τους τρεις, φανταστείτε τι έχει να γίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας!», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Έρχεται, λοιπόν, τώρα κόσμος στο Πανεπιστημιακό από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, ενώ η 5η Υγειονομική Περιφέρεια καλύπτει και άλλους, εκτός της Θεσσαλίας, νομούς, σε ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, δηλαδή, τη Στερεά Ελλάδα. Στην Παιδιατρική Κλινική το πρόβλημα είναι τεράστιο».
Ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε και θέματα που αφορούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, «οι οποίες στην ουσία δεν λειτουργούν. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, διότι φανταστείτε τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο να θέλει να καλύψει ανάγκες και απαιτήσεις σε παροχή υπηρεσιών υγείας σε παιδιά ή σε επείγουσες και πολύ επιβαρημένες καταστάσεις υγείας», σημείωσε και χαρακτήρισε «δίκαιη την αγανάκτηση των γιατρών και του προσωπικού, διότι, όπως αναγνωρίζεται από όλους, κάτω από δύσκολες συνθήκες καλούνται να υπερβάλουν εαυτούς για να καλύψουν τις ανάγκες. Όμως, ακόμα και η υπομονή και ο πατριωτισμός έχουν ένα όριο. Γιατί αυτό τους λένε, δηλαδή «κρατήστε», «περιμένετε». Μάλιστα, και εκεί υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή οι εφημερίες είναι απλήρωτες. Είναι, βέβαια, κομμάτι του παζλ του συνολικού προβλήματος, αλλά έχει και μία πιο οξυμένη έκφραση», ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν μπορούμε να τα αφήνουμε όλα στο «θα». Όλοι συμφωνούμε και αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. Πώς, όμως, θα το λύσουμε; Θέλει προσωπικό. Εμείς λέμε, μόνιμο προσωπικό! Φυσικά και είναι ζήτημα χρηματοδότησης. Κι εκεί ακουμπάει το όλο ζήτημα. Είναι, όμως, και ζήτημα αντιπαράθεσης στον δρόμο ανάπτυξης που επιβάλλει και επιτάσσει την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας και συρρίκνωση και απαξίωση, αν θέλετε, του δημόσιου», υπογράμμισε.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ
«Την εικόνα την ξέρουμε και την περιγράψατε εξαιρετικά. Αυτή είναι ακριβώς, χωρίς καμία υπερβολή», παρατήρησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. «Είναι – σημείωσε - τόσο οριακή η στελέχωση όλων των νοσοκομείων και των κλινικών, ιδιαίτερα της επαρχίας, που με την παραμικρή ασθένεια, με την πρώτη άδεια κυήσεως, με την παραμικρή αποχώρηση ενός γιατρού ή ενός άλλου εργαζόμενου αποδιοργανώνεται το τμήμα και τίθεται σε διακινδύνευση η εύρυθμη λειτουργία πολύ κρίσιμων τμημάτων και υπηρεσιών. Το σύστημα υγείας είναι ίσως στη χειρότερή του στιγμή τα τελευταία χρόνια. Έχει αποδιοργανωθεί πλήρως», παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Αναφερόμενος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο κ. Αν. Ξανθός επισήμανε ότι «πραγματικά, είναι απολύτως προβληματικό ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, μία πανεπιστημιακή κλινική, ουσιαστικά να καλύπτει τα περιστατικά σε μεγάλο βαθμό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης μίας ολόκληρης περιφέρειας. Αυτό ακυρώνει και το ρόλο αυτού του νοσοκομείου, αυτής της κλινικής, που θα έπρεπε να προσφέρει άλλου τύπου υπηρεσίες, εξειδικευμένη φροντίδα, παιδιατρική φροντίδα.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα συνολικό έλλειμμα λειτουργίας όλων των παιδιατρικών τμημάτων σε μία περιφέρεια, το οποίο, κατά την άποψή μας, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει κατά προτεραιότητα, στον σχεδιασμό που θα γίνει στο επόμενο διάστημα, να κατανείμουμε είτε μόνιμες θέσεις, είτε επικουρικές ή ακόμα και θέσεις με ειδικές συμβάσεις.
Έχουμε πει ότι ειδικά για τις ΜΕΘ και τις ΜΑΦ νεογνών θέλουμε κατά προτεραιότητα να διασφαλίσουμε αυτήν την περίοδο όχι μόνο ότι δεν θα κλείσουν λειτουργούσες κλίνες –η Ένωση Εντατικολόγων μας λέει ότι κινδυνεύει να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία για 100 κλίνες ΜΕΘ λόγω ελλείψεως προσωπικού- αλλά να ανοίξουμε επιπλέον άλλα 50 με 100 κρεβάτια. Αυτός, είναι ο πολιτικός μας στόχος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλειστές 200 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, οι οποίες δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεως προσωπικού.
Τα προβλήματα είναι σημαντικά και στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Λάρισας, δεδομένου ότι είναι πολύ οριακή η στελέχωσή της. Απ’ ό,τι ξέρω, υπάρχουν και αποσπάσεις σε άλλα νοσοκομεία. Νομίζω ότι στη Λαμία θα γίνει και μια μετακίνηση. Τώρα καλύπτεται η θέση διευθυντού στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλαπλά προβλήματα.
Το θέμα της ανάπτυξης των ΜΕΘ και ΜΑΦ Παίδων είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει εισήγηση από το ιατρικό τμήμα. Ο οργανισμός θέλει αλλαγή. Όμως, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Κλινικής είναι συναρμοδιότητα και του Υπουργείου Παιδείας, γιατί πρόκειται για Πανεπιστημιακή Κλινική. Είμαστε σε μία κατεύθυνση συνεννόησης για να υπάρξει αυτή η θεσμική πρόβλεψη. Κατ’ αρχάς, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποτυπωθούν στον Οργανισμό αυτά τα τμήματα και στη συνέχεια να στελεχωθούν κατά προτεραιότητα».
Ο κ. Αν. Ξανθός κατέστησε σαφές ότι «δεν έχουμε την αυταπάτη ότι μπορούμε να διορθώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις στρεβλώσεις, τις κακοδαιμονίες και τις ανεπάρκειες που έχει το σύστημα υγείας. Όμως, προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να κινηθούμε. Αναγκαστικά θα υπάρξουν εμβαλωματικές λύσεις σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Δίνουμε μάχη σήμερα για να κρατηθεί το σύστημα υγείας όρθιο, να μην καταρρεύσουν οι δημόσιες δομές. Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη και θα είναι δύσκολη», εκτίμησε και πρόσθεσε:
«Αυτό που προέχει τώρα είναι η μάχη για την επιβίωση. Δυστυχώς, η απαίτηση για άμεσες λύσεις δεν μπορεί να διασφαλιστεί με τα θεσμικά εργαλεία που διαθέτουμε. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους χρόνους και να βρούμε και τους αναγκαίους πόρους για να υλοποιηθεί όλο αυτό το σχέδιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.