Ειδήμονες στις ληστείες των τραπεζών και με... προϋπηρεσία στην αποφυγή της σύλληψής τους από την ΕΛ.ΑΣ., αποδεικνύονται οι ληστές της τράπεζας του Αμπελώνα, μια ληστεία που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και της Ασφάλειας Αττικής.
Η ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη Πέμπτη 30 Απριλίου, είναι «καρμπόν» της ληστείας που έγινε στις 2 Απριλίου σε υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στη Φαρκαδόνα με την ΕΛ.ΑΣ. να ερευνά «κοινά» στοιχεία με τη ληστεία στο Δίστομο Βοιωτίας τον Αύγουστο του 2014.
Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που βρέθηκαν στη Λάρισα με αφορμή τη ληστεία του Αμπελώνα, αναζητούν στοιχεία προς επιβεβαίωση της θεωρίας περί σύνδεσης, ως «συγκοινωνούντων δοχείων», «τρομοκρατών και κοινών ποινικών». Στη Λάρισα βρέθηκαν και άνδρες της Ασφάλειας Αττικής αναζητώντας στοιχεία που θα «κουμπώσουν» ληστείες σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Προς το παρόν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. κινούνται στα «τυφλά», ενώ Αντιτρομοκρατική και Ασφάλεια Αττικής αναλύουν το βίντεο της τράπεζας στον Αμπελώνα, αναζητώντας στοιχεία για να «κουμπώσουν» ληστείες σε Δίστομο, Συκούριο και Φαρκαδόνα, ελπίζοντας επίσης στον εντοπισμό γενετικού υλικού.
Τόσο στη ληστεία της Φαρκαδόνας όσο και του Αμπελώνα, οι τρεις δράστες μαζί με τη λεία τους (σ.σ. συνολικά έκλεψαν περισσότερα από 350.000 ευρώ) φεύγοντας κράτησαν ομήρους τους διευθυντές των τραπεζών. Δεν έκαναν χρήση βίας, ούτε και του οπλισμού τους αλλά ήταν «εξοπλισμένοι» για κάθε ενδεχόμενο, όπως εκτιμάται από τον οπλισμό που «έφερε» στο σάκο του ο τρίτος δράστης που και στις δυο περιπτώσεις, «περίμενε» στην είσοδο εντός της τράπεζας, παριστάνοντας τον πελάτη.
Τόσο στη Φαρκαδόνα όσο και στον Αμπελώνα, οι ληστές αρχικά διέφυγαν πεζή και μέχρι χθες, δεν είχε εντοπισθεί στην περιοχή κάποιο εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο. Είναι μία από τις φαινομενικές διαφορές, με την επίσης ένοπλη ληστεία σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Συκούριο, στις 5 Ιουνίου 2014. Οπου οι επίσης τρεις δράστες, φεύγοντας, κοντά στο γήπεδο του Συκουρίου εγκατέλειψαν και έκαψαν το πρώτο αυτοκίνητο διαφυγής τους, αυτοκίνητο η κλοπή του οποίου είχε δηλωθεί τον Δεκέμβριο του 2013 στο Τμήμα Ασφάλειας στην Πεύκη Αττικής.
Στη ληστεία του Συκουρίου, οι δράστες έκαψαν το αυτοκίνητο για να μην εντοπισθεί γενετικό υλικό ενώ κατά τη ληστεία, «κάλυψαν» τα δάχτυλά τους με διάφανη αυτοκόλλητη ταινία (σελοτέιπ). Στη ληστεία της Φαρκαδόνας και του Αμπελώνα, οι δράστες για να μην προκαλέσουν υποψίες, φόρεσαν γάντια όταν μπήκαν στην τράπεζα.
Ετσι οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., Αντιτρομοκρατική και Ασφάλεια Αττικής, μελετούν το οπτικό υλικό (βίντεο) από το σύστημα καταγραφής της τράπεζας στον Αμπελώνα αναζητώντας επίσης γενετικό υλικό, με τη συνδρομή του Εγκληματολογικού Βορ. Ελλάδας, που βρέθηκε στον Αμπελώνα, εξερευνώντας τον χώρο.
Κατά την ΕΛ.ΑΣ., το οπτικό υλικό, είναι εκείνο που συνδέει ως κοινούς, τους δράστες των ληστειών σε Δίστομο και Συκούριο και απομένει να αποδειχθεί ή όχι, η σχέση τους με τις δυο πρόσφατες ληστείες στη Θεσσαλία, σε Φαρκαδόνα και Αμπελώνα. Η μεθοδολογία των δραστών είναι κοινή ενώ οι περούκες ή τα καπέλα που φορούν για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, επίσης δεν προκαλούν υποψίες, πελατών ή διερχομένων.
Στις δυο τελευταίες ληστείες οι δράστες λειτουργούν με «άνεση» δίνοντας την εντύπωση πως βρίσκονται... στο σπίτι τους. Εχουν μελετήσει τους τρόπους διαφυγής σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουν τα «τρωτά» της ΕΛ.ΑΣ. που είτε για λόγους επιχειρησιακού σχεδιασμού, είτε για χρόνιες αδυναμίες (ελλείψεις εξοπλισμού κλπ) ουσιαστικά έχει «ακάλυπτη» την περιφέρεια, ενώ εντυπωσιακή είναι και η ψυχραιμία τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην περίπτωση του Αμπελώνα, όσοι πελάτες μπήκαν στην τράπεζα ενόσω η ληστεία βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν «αντιλήφθηκαν» τους τρεις δράστες, όπως συνέβη και με κατοίκους της περιοχής, όταν οι δράστες έφευγαν περπατώντας από την τράπεζα με όμηρο τη διευθύντρια.
Η διευθύντρια για 100 με 200 μέτρα, ήταν στα «χέρια» των ληστών που διέφυγαν πεζή περνώντας από την πλατεία για να «χαθούν» μέσα από οδό που διεξαγόταν η λαϊκή αγορά.
Στη ληστεία του Συκουρίου, της Φαρκαδόνας και του Αμπελώνα, οι δράστες γνώριζαν επίσης και τα περί λειτουργίας των τραπεζών καθώς εμφανίζονται «υπομονετικοί» για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, από την ώρα που δίνεται εντολή μέχρι να ξεκλειδώσει το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας.
Τέλος, ο επαγγελματισμός των δραστών επιβεβαιώνεται, τόσο από την επιλογή τραπεζικών υποκαταστημάτων στην περιφέρεια, όσο και από την ώρα δράσης που συμπίπτει με την αλλαγή βάρδιας του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., δεδομένα που τους δίνει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την περιοχή, «καλύπτοντας» το χαμένο 15λεπτο, μέχρι να ξεκλειδώσει το χρηματοκιβώτιο.
Μέχρι σήμερα επίσης, η ΕΛ.ΑΣ. δεν γνωρίζει και τον αριθμό των συνεργών των ληστών, αφού τρεις είναι μόνο αυτοί που διαπράττουν τη ληστεία. Κατά την ΕΛ.ΑΣ. οι ληστές έχουν συνεργούς οι οποίοι τους αναμένουν με την ολοκλήρωση της ληστείας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.