Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Η Παναγία του Αμπελώνα, από τις ωραιότερες εκκλησίες του Νομού



Χρειάστηκαν πάνω από δύο δεκαετίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και οι Αμπελωνίτες, εδώ και έναν αιώνα, νιώθουν υπερήφανοι για το ότι κατέχουν μια από τις ωραιότερες εκκλησίες τουλάχιστον στο νομό Λάρισας. Ο λόγος για το Μητροπολιτικό Ναό του Αμπελώνα, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που δεσπόζει στο κέντρο της κωμόπολης.

Αυτό που κάνει ξεχωριστή την εκκλησία της Παναγίας του Αμπελώνα, πέρα από το μέγεθος και την επιβλητικότητά της, είναι το γεγονός ότι χτίστηκε από ειδικούς Ηπειρώτες τεχνίτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την πέτρα ως κύριο υλικό, σμιλεύοντάς την με ιδιαίτερα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά. Ο εντυπωσιακός αυτός πετρόκτιστος ναός θεμελιώθηκε το 1885 και εγκαινιάστηκε το 1906.



 Έχει σταυροειδές σχήμα βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, ο οποίος στηρίζεται σε τέσσερις κολώνες. Εντύπωση προκαλούν οι μεγάλες τετραγωνισμένες πέτρες που υπάρχουν περιμετρικά του ναού, μέχρι το ύψος του δαπέδου, καθώς και τα ορθογώνια και καλά σφυρηλατημένα αγκωνάρια σε όλες τις γωνιές του.
 Στο χτίσιμο της εκκλησίας, που συνδυάστηκε με την απελευθέρωση της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό, συμμετείχε σχεδόν σύσσωμη η κοινωνία του Αμπελώνα τόσο με προσφορά εργασίας όσο και με προσφορές χρημάτων μέσω εράνων.

Το καμπαναριό που κατασκευάστηκε αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι ασύμβατο με την τεχνοτροπία του ναού και κατεδαφίστηκε. Οι δύο καμπάνες φιλοξενούνταν προσωρινά σε πρόχειρη κατασκευή μέχρις ότου κατασκευαστεί το νέο καμπαναριό με δωρεά. 

Συγκεκριμένα, το νέο καμπαναριό κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με δωρεά των τριών Αμπελωνιτών αδελφών Γεωργίου, Γαρουφαλλιάς και Ιωάννας Αρχοντή και εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο.



Ο ναός της Παναγίας βρίσκεται στην όμορφη κεντρική πλατεία του Αμπελώνα. Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη η μεγάλη πανήγυρη του Αμπελώνα, στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. 
Υπεύθυνος του Ιερού Ναού είναι ο πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Φωκίδης. Τηλέφωνο ναού: 24920-33003









katsanis.news - larissanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Μεταφερθήκαμε σε νέα διεύθυνση.! tirnavitikanea.gr

  Αγαπητοί φίλοι και φίλες το blogger μας μεταφερθήκαμε σε ενα επίσημο διαμορφωμένο σάιτ στο  http://www.tirnavitikanea.com Σας περιμένου...