Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα

Στο τόσο ξεχωριστό απ΄όλα τα εορταστικά τραπεζώματα, πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, πλούσιο ή λιτό δεν έχει καμία σημασία, ξεχωριστή θέση έχουν οι πίτες!
Οικία εικόνα να βλέπεις το στρωμένο τραπέζι και να αισθάνεσαι τους ανθρώπους γύρω του, ζεστούς, καθισμένους κοντά κοντά, έτοιμους να την κόψουν για το καλό του νέου χρόνου, με όλη τη σοβαρότητα και τη μαγεία που κρύβει αυτή η νέα εκκίνηση.
Με το άρωμα της παράδοσης να πλανάται στον χώρο και την μοσχοβολιά της ξεροψημένης κρεατόπιτας να απολαμβάνουν ένα τραγανό κομμάτι ως πρώτη επιλογή απ΄όλα τα υπέροχα εδέσματα. Τι λέτε… δεν πάμε κι εμείς να φτιάξουμε μία, έτσι για το καλό; Εγώ λέω πάμε και εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά σ΄εσάς και στις οικογένειές σας!!!

Τι θα χρειαστούμε…

Για την γέμιση
  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 3-4 χοιρινές πανσέτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, προαιρετικά
  • 5 πράσα ψιλοκομμένα
  • 5 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 500 γρ. φέτα
  • Αλάτι και πιπέρι
Όσον αφορά τα φύλλα μπορείτε να πάρετε έτοιμα, είτε χωριάτικα, είτε φύλλα κρούστας για πίτες ακόμα και σφολιάτα. Σ΄αυτήν την περίπτωση, τα βουτυρώνουμε ή τα λαδώνουμε ανάμεσα, όταν τα τοποθετούμε στο ταψί. Μισά πάνω, μισά κάτω. Παρ΄όλα αυτά σας συνιστώ να δοκιμάσετε την ζύμη για χωριάτικα φύλλα, είναι απλά ανεπανάληπτη! Όσο για την διαδικασία, πολύ απλή γιατί τα ανοίγουμε όλα μαζί 😉 Γευσικά, καμία σύγκριση!

Πώς θα την φτιάξουμε…


 Σ΄ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή θερμοκρασία ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μην έχει πια κόκκινο χρώμα.


Προσθέτουμε τα πράσα, λίγο αλάτι γιατί θα βάλουμε και την φέτα μετά, μπόλικο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να φύγουν τα υγρά. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα όπως δείχνω εδώ.

 Μόλις κρυώσει η γέμιση, χτυπάμε τα αυγά να ενωθούν και τα ρίχνουμε στο κρέας.


Προσθέτουμε την φέτα σε θρύμματα. Να σας πω την αμαρτία μου, εγώ δεν την θέλω την φέτα σ΄αυτήν την πίτα αλλά την θέλουν οι υπόλοιποι γι αυτό και την βάζω. Μου χαλάει την γλύκα και μου προσθέτει μια οξύτητα που δεν μου αρέσει. Οπότε αποφασίστε εσείς αν θα την βάλετε, ανάλογα με τα γούστα της οικογένειάς σας.


Ανοίγουμε τα κάτω φύλλα, όλα μαζί και τα στρώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση. Τοποθετούμε το φλουρί. Ας ήταν μια χρονιά που να μην το ξεχάσω…

 Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία πάλι τα ανοίγουμε όλα μαζί. Κλείνουμε γύρω γύρω τον κόθρο. Κόβουμε τόσα κομμάτια όσοι είναι και οι παρευρισκόμενοι στο τραπέζι.

Προαιρετικά κάνουμε σχεδιάκια με κουπ πατ είτε από το ζυμαράκι που ετοιμάσαμε, είτε από σφολιάτα και τα κολλάμε με λίγο νεράκι πάνω σε κάθε κομμάτι πίτας.

Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει όμορφα η πίτα μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Μεταφερθήκαμε σε νέα διεύθυνση.! tirnavitikanea.gr

  Αγαπητοί φίλοι και φίλες το blogger μας μεταφερθήκαμε σε ενα επίσημο διαμορφωμένο σάιτ στο  http://www.tirnavitikanea.com Σας περιμένου...