Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Κατατέθηκε στα υπουργεία Ενέργειας και Εσωτερικών η μελέτη του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον νέο αντίστοιχο εθνικό σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης

Κατατέθηκε στα υπουργεία Ενέργειας και Εσωτερικών η μελέτη του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον νέο αντίστοιχο εθνικό σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την μελέτη του ΠΕΣΔΑ απαιτούνται έργα και δράσεις για την ολοκλήρωσή του ως το 2020 από τους 25 δήμους της Θεσσαλίας και τους 3 ΦΟΔΣΑ, προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα μέσω του νέου ΕΣΠΑ είναι περίπου 85 εκατ., τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. τον Δεκέμβρη του 2014, σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα Κανονισμό. Η διαφορά που προκύπτει έχει να κάνει με τους υψηλούς στόχους ανακύκλωσης –επαναχρησιμοποίησης που θέτει ο νέος εθνικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τα τοπικά σχέδια-προτάσεις των δήμων που κατατέθηκαν μόνο για δημοτικές δράσεις απαιτούνται 50 εκατ. ευρώ. Για δράσεις των ΦΟΔΣΑ (Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και επεκτάσεις ΧΥΤΥ) είναι τα υπόλοιπα 85 εκατ, ευρώ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από κοινού με τους δήμους θα διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, λόγω του νέου κυβερνητικού σχεδιασμού, αλλά μπορεί να ξεκινήσει με τα σημερινά διαθέσιμα των 58 εκατ. ευρώ, στις αρχές του 2016 να χρηματοδοτεί μέρος από τα προβλεπόμενα έργα άμεσης προτεραιότητας.
Οι στόχοι που τέθηκαν είναι ιδιαίτερα υψηλοί, όπως το 50% των συνολικά παραγόμενων απορριμμάτων θα πρέπει να ανακυκλώνονται μέχρι το 2020. Σήμερα βρισκόμαστε σε ποσοστό 11%. Ειδικότερα για το θέμα βιοαποβλήτων (απόβλητα τροφίμων, πράσινα κλαδέματα), ο στόχος χωριστής συλλογής τέθηκε στο 40% των ποσοτήτων, ενώ για τα ξηρά ανακυκλώσιμα (χαρτιά, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί) ο στόχος τέθηκε στο 65% των ποσοτήτων. Για την επιτυχία του εγχειρήματος, εκτός από την πρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτείται, χρειάζεται και η υλοποίηση σημαντικών εκπαιδευτικών δράσεων των πολιτών, που θα σχεδιαστούν από την Περιφέρεια, αλλά μπορούν να υλοποιηθούν και από τους δήμους.
Πλέον η διαδικασία έγκρισης του ΠΕΔΣΑ Θεσσαλίας είναι αρμοδιότητα των ΥΠΕΝ-ΥΠΕΣ και αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2016.
Γ. Ρούστας

ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Μεταφερθήκαμε σε νέα διεύθυνση.! tirnavitikanea.gr

  Αγαπητοί φίλοι και φίλες το blogger μας μεταφερθήκαμε σε ενα επίσημο διαμορφωμένο σάιτ στο  http://www.tirnavitikanea.com Σας περιμένου...