Στους Γόννους χτυπά η καρδιά της ελαιουργίας χθες και σήμερα, καθώς πραγματοποιείται η 3η πανδημοτική Γιορτή Ελιάς, στον διαμορφωμένο χώρο δίπλα από την Πινακοθήκη του Δ. Τεμπών στην τοπική κοινότητα. Η ελιά αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πρωτογενούς παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή των Τεμπών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με τη δενδρώδη αυτή καλλιέργεια.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έναρξη της Γιορτής με ημερίδα, η οποία περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους Μπετχαβέ Σπύρο (γεωπόνο του Δήμου Τεμπών), ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την ελαιοκαλλιέργεια στον Δήμο. Κατή Νικ. - καθηγητή Α.Π.Θ. οι πιο σημαντικές ασθένειες της ελιάς και τρόποι αντιμετώπισης, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα από τη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε σε εδάφη της περιοχής. Για το κλάδεμα της ελιάς μίλησε ο γεωπόνος Χαρουνχάκης Γιάννης, ενώ ο Δρ. Τσαντήλας Χρίστος, γεωπόνος εδαφολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης εδαφών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», παρουσίασε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιοκάρπου και του λαδιού και τους παράγοντες που το επηρεάζουν. Ο καθηγητής Τοξικολογίας του τμήματος Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Δημ. Κουρέτας ανέλυσε τις ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις στον τομέα του ελαιολάδου στο νέο ΕΣΠΑ και ακολούθησαν παρεμβάσεις από τη Βασιλάκου Μαρία (γεωπόνος) και εκπρόσωπο Ομάδας Παραγωγών Πουρναρίου. Αύριο Κυριακή το πρόγραμμα συνεχίζεται ως εξής: 11:00 π.μ.: Έναρξη εκδηλώσεων 11:05 π.μ.: Χαιρετισμός Δημάρχου Κ. Κολλάτου,11:15 π.μ.: Χαιρετισμοί επισήμων, 11:30 π.μ.: Ομιλία για την Ελιά και το λάδι από τον διευθυντή Αγρ. Οικον. και Κτην. Π.Ε. Λάρισας Παν. Καλφούντζο, 11:45 π.μ.: Πολιτιστικό δρώμενο του Μ.Ε.Σ. Γόννων και ποιήματα από τη δασκάλα Μαρία Τσεκούρα Μπασλή, 12:00 μ.: Χορευτικά από το παιδικό τμήμα του Μ.Ε.Σ. Γόννων, 12:30 μ.μ.
Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους επαγγελματίες και παραγωγούς με θέμα την ελιά και το λάδι και έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του δημοτικού και νηπιαγωγείου Γόννων. Το Λαογραφικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό το διήμερο της γιορτής και ο υπεύθυνος του μουσείου Βασίλης Καραβιδές θα ξεναγεί τους επισκέπτες στο χώρο και παράλληλα στη Δημοτική πινακοθήκη θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Παράλληλα θα προσφέρονται διάφορα εδέσματα σε όλους από διακεκριμένους σεφ και από τον Αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών Γόννων. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
Η ΕΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Δήμου Τεμπών για το σύνολο της ελαιοπαραγωγής (επιτραπέζιας και ελαιοποιήσιμης) σε έκταση, δέντρα και κιλά. Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο γεωπόνος Σπύρος Μπετχαβές, τα οποία συνέλεξε με πολύ δυσκολία, καθώς πολλοί παραγωγοί λόγω μικρών εκτάσεων, δεν τις δήλωσαν στο Ελαιοκομικό Μητρώο, ενώ η καλλιέργεια δεν δηλωνόταν στο ΟΣΔΕ. Φέτος τα πράγματα δεν κύλησαν θετικά για τους παραγωγούς, καθώς ο καιρός δεν αποτέλεσε σύμμαχος τους (λειψυδρία την άνοιξη, πολλές βροχές λίγο πριν τη συγκομιδή, τον Οκτώβριο), ενώ η έλλειψη ρευστότητας των αγροτών σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα να μην ακολουθηθούν σωστά οι απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές.
Συνολικά στον Δήμο Τεμπών καλλιεργούνται 167.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 90.300 στρ. είναι αροτραίες καλλιέργειες, τα 75.500 δεντρώδεις, ενώ σε 46.250 καλλιεργούνται ελιές. Στο δήμο Τεμπών καλλιεργείται το 22% της ελαιοπαραγωγής σε επίπεδο νομού Λάρισας. Σε επίπεδο δήμου, συνολικά τα στρέμματα ελιάς που καλλιεργήθηκαν ανέρχονται σε 46.250, εκ των οποίων τα 22.900 είναι βρώσιμη ελιά και τα 23.350 στρ ελαιοποιήσιμη. Όσον αφορά στην παραγωγή βρώσιμης ελιάς, στο πρώην δήμο Γόννων παρήχθησαν 5400 τόνοι, στον πρώην Μακρυχωρίου 1900 τ, στον πρώην δήμο Νέσσωνος 1450τ, ενώ στον πρώην δήμο Κάτω Ολύμπου η παραγωγή είναι μικρή, περίπου 20 τόννοι. Στις ελαιοποιήσιμες ελιές, στους Γόννους παρήχθησαν 5700 τ, στο Μακρυχώρι 1500 τ, στον Νέσσωνα 670 τ, και στον Κάτω Όλυμπο 410 τόνοι.
Γ. Ρούστας
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.