Μια ιδιαίτερη προτίμηση έχει το αχλάδι από το Αργυροπούλι Τυρνάβου με το μάζεμα να ξεκινάει σε λίγες ήμερες.
Πρόκειται για μια καλλιέργεια με αυξημένο κόστος για τους παραγωγούς σε αντίθεση με τα κέρδη που αποδίδει ενώ παράλληλα δυσκολεύονται να τα διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.
Η αχλαδιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της το αχλάδι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και στους –20 βαθμούς αλλά πριν αρχίσει η άνθιση. Όταν οι καρποί δέσουν τότε η ανθεκτικότητα του δέντρου στο κρύο πέφτει και φτάνει στους –2 βαθμούς.
Πρόκειται για μια καλλιέργεια με αυξημένο κόστος για τους παραγωγούς σε αντίθεση με τα κέρδη που αποδίδει ενώ παράλληλα δυσκολεύονται να τα διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.
Η αχλαδιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της το αχλάδι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και στους –20 βαθμούς αλλά πριν αρχίσει η άνθιση. Όταν οι καρποί δέσουν τότε η ανθεκτικότητα του δέντρου στο κρύο πέφτει και φτάνει στους –2 βαθμούς.
Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και δροσερό ενώ αργιλώδη εδάφη είναι απαγορευτικά στην ανάπτυξη του δέντρου. Συνήθως σε ένα στρέμμα μπορούν να φυτευτούν 15-25 δέντρα αλλά σε μη ζωηρές ποικιλίες μπορούμε να δούμε και 100 δέντρα ανά στρέμμα. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία ή ικανοποιητικός αριθμός βροχοπτώσεων τότε χρειάζεται πότισμα γιατί το δέντρο είναι ευαίσθητο στην ξηρασία.
Στην Ελλάδα η συστηματική καλλιέργεια της αχλαδιάς γίνεται κυρίως στη Μακεδονία (περίπου το 40% της εγχώριας παραγωγής) ,στην Πελοπόννησο (το 27% της παραγωγής) στη Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.
Φωτογραφίες Νίκος Ρεβήσιος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου