Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Δραματικά στοιχεία: 15χρονοι κάνουν χρήση κάνναβης

Δραματικά στοιχεία έχουν καταγραφεί από το ΚΕΘΕΑ Πιλότος, σύμφωνα με τα οποία έφηβοι ηλικίας 15 περίπου ετών έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τις εξαρτησιογόνες ουσίες, κάνναβη κατά κύριο λόγο, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται ότι η κρίση έχει επίσης ολέθριες επιπτώσεις.
Οι έφηβοι χρήστες επικεντρώνονται στην κάνναβη σε ποσοστό 94%, στα 19 αρχίζουν τη χρήση ηρωίνης, (50%), ενώ κερδίζει διαρκώς έδαφος η βουπρενορφίνη, σε ποσοστό 7%, που συγκαταλέγεται στα υποκατάστατα. To 27% έχει ηπατίτιδα c, ενώ το 70,6% έχει συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά. Παρά τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί η διαρκής μείωση της κρατικής επιχορήγησης και του επιστημονικού προσωπικού, της παραπάνω δομής, διπλασιάζονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο συμβουλευτικών και προληπτικών δράσεων.Το προφίλ των ανθρώπων που προσέγγισαν το πρόγραμμα δείχνει ότι στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες (80%), 27,2 χρονών, ελληνικής υπηκοότητας (97%), μένουν στο Βόλο και τα περίχωρα (87%) με γονείς (69%), με σταθερή απασχόληση μόλις 19 %, κυρίως με απολυτήριο Γυμνασίου και Λυκείου (83 %).
Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες οι υπεύθυνοι του προγράμματος, αναφέροντας παράλληλα ότι στις αρχές του 2016 αναμένεται η στέγαση του πολυδύναμου συμβουλευτικού κέντρου στο κτίριο Στρεφτάση, όπου θα δημιουργηθεί επίσης μικρός ξενώνας για άτομα εκτός Μαγνησίας.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών, παρουσιάστηκε το έργο του ΚΕΘΕΑ, σε πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο, οι δράσεις πρόληψης που αναπτύσσονται. Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί για δεύτερη φορά μεταξύ του ΚΕΘΕΑ Πιλότος και της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Βόλου με τριετή ορίζοντα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας και δημιουργικών δράσεων, γύρω από τα παιδιά.
Μιλώντας κατ' αρχάς ο υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Πιλότος Γιάννης Μίλτος, υπογράμμισε ότι «παρά τα προβλήματα στη λειτουργία του, το ΚΕΘΕΑ Πιλότος συνεχίζει και επεκτείνει τις υπηρεσίες υποδοχής, συμβουλευτικής, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης και μεταθεραπευτικής παρακολούθησης ενήλικων χρηστών, εξυπηρετώντας κατά μέσο όρο 150 άτομα κάθε μήνα, χρήστες και τις οικογένειές τους».
Παίρνοντας το λόγο ο υπεύθυνος εκπαίδευσης και έρευνας της ίδιας δομής, Ξενοφώντας Σελπεσάκης, επεσήμανε ότι «η ανάπτυξη του δικτύου υπηρεσιών περιλαμβάνει δράσεις δευτερογενούς πρόληψης και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης, εφήβων και νεαρών ενηλίκων και των οικογενειών τους, με στόχο τη λειτουργική διαχείριση των δυσκολιών που μπορεί να οδηγήσουν τους νέους σε εξαρτητικές ή άλλες βλαπτικές για τους ίδιους συμπεριφορές». Οι εν λόγω παρεμβάσεις γίνονται τόσο σε επίπεδο οικογένειας όσο και σε επίπεδο ατόμου, σχολικής και ευρύτερης κοινότητας.
Πρωτόκολλο συνεργασίας
Η υπογραφή νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΘΕΑ Πιλότος και της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Βόλου για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και τη θεραπεία της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην περιοχή μας, αποτέλεσε τη δεύτερη θεματική ενότητα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Το πρωτόκολλο έχει τριετή διάρκεια και είναι ήδη τυπικά και νομικά κατοχυρωμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από την υπογραφή του πρώτου πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα, εξυπηρετήθηκαν 79 άτομα.
Η υπεύθυνη του δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης Κλαίρη Κουτρουλή, ανέφερε από την πλευρά της ότι «30 ενήλικοι νέοι καθώς και 18 γονείς και κηδεμόνες τους παραπέμφθηκαν και έλαβαν υπηρεσίες αξιολόγησης και συμβουλευτικής, αντίστοιχες με τις ανάγκες και την ανταποκρισιμότητά τους». Από την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος μέχρι και σήμερα, το δίκτυο παραπομπών συνεχίζει να αποδίδει. 20 νέοι παραβάτες ηλικίας από 16 έως 19 ετών, 11 γονείς και οι κηδεμόνες τους, ήρθαν σε επαφή με τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ Πιλότος και δέχτηκαν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Οι εισηγητές επεσήμαναν τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να παραμείνουν οι έφηβοι στο σχολικό περιβάλλον, ενώ η προϊσταμένη του γραφείου Επιμελητών Ανηλίκων Βόλου, Σταυρούλα Κορώνα, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό το πρωτόκολλο συνεργασίας προκειμένου να παρακολουθούμε τα παιδιά και να μην χάνουμε περιπτώσεις. Είναι σημαντικό εργαλείο στην υπηρεσία μας, προσέθεσε η ίδια, τα προγράμματα για τη συμβουλευτική και διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος αναζητά πλέον τη βοήθεια των ειδικών για συμβουλευτικές υπηρεσίες, που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών».
Εφ. Ταχυδρόμος (Γλυκερία Υδραίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Μεταφερθήκαμε σε νέα διεύθυνση.! tirnavitikanea.gr

  Αγαπητοί φίλοι και φίλες το blogger μας μεταφερθήκαμε σε ενα επίσημο διαμορφωμένο σάιτ στο  http://www.tirnavitikanea.com Σας περιμένου...