Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ηλεκτρονική καταγραφή και σήμανση των δεσποζόμενων ζώων

Η ηλεκτρονική καταγραφή και σήμανση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και η ενίσχυση του δημοτικού κυνομείου με προσωπικό, αποτελούν τους δυο βασικούς άξονες του σχεδίου δράσης του Δήμου Λάρισας για την άμβλυνση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
Το σχέδιο συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, παρουσία εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων και, μετά την εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Δέσποινας Αράπκουλε και από τις ήδη κατατεθείσες προτάσεις των επικεφαλής δυο παρατάξεων (Ρένας Καραλαριώτου και Ντ. Διαμάντου) θα τεθεί σε εφαρμογή από τη δημοτική αρχή με την υιοθεσία προτάσεων που θα καταθέσουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις, όπως και οι οργανώσεις.
«Πρόθεσή μας» σημειώνει στην «Ε» η κ. Αράπκουλε, «είναι να αντιμετωπισθεί αυτό το κοινωνικό πρόβλημα γιατί σήμερα όλα τα αδέσποτα, κάποτε ήταν δεσποζόμενα, τα οποία εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους».
«Ολες οι εισηγήσεις των παρατάξεων, όπως και οι προτάσεις των φιλοζωικών σωματείων θα ενσωματωθούν στην τελική εισήγηση που θα αποσταλεί στους επικεφαλής των παρατάξεων για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης» προσθέτει η κ. Αράπκουλε, απευθύνοντας «κάλεσμα ευαισθητοποίησης σε όλους τους ιδιώτες αλλά και τους συλλογικούς φορείς του δήμου προκειμένου να υπάρξει περισσότερη υπευθυνότητα απέναντι στα ζώα δεσποζόμενα ή αδέσποτα και να τους δοθεί η φροντίδα και η αγάπη που τους αξίζει».
Μετά και τις επιθέσεις αδέσποτων σε ανυποψίαστους συμπολίτες, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου είχε ζητήσει πρώτη να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με τη δημοτική αρχή να καταθέτει σχέδιο δράσης, το οποίο εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά προτάσεων αλλά η κυρίαρχη αφορά στην καταγραφή τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ζώων συντροφιάς που διαθέτουν σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο έτσι ώστε σε περίπτωση εγκατάλειψής τους να εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης τους.
Μείζον θέμα αποτελεί επίσης και η ενίσχυση με έναν ακόμη κτηνίατρο και εποχικό προσωπικό, του Δημοτικού Κυνοκομείου το οποίο σε ετήσια βάση διαχειρίζεται 500 περίπου σκυλιά. Αδέσποτα που μετά την αποπαρασίτωση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση και την τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας (τσιπ) αφήνονται ξανά ελεύθερα στο χώρο όπου συνελέγησαν, εκτός εάν πρόκειται για σχολεία, νοσοκομεία, κεντρικές οδικές αρτηρίες κλπ.
ΣΧΕΔΙΟ
Το σχέδιο της δημοτικής αρχής, όπως το παρουσίασε η κ. Αράπκουλε στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πρόσληψη ενός ακόμη κτηνιάτρου αλλά και 5μηνιτών εργατών στο κυνοκομείο «προκειμένου να εξυπηρετούνται περισσότερα ζώα».
Εμφαση επίσης δίνεται και στην ενημέρωση με εκδηλώσεις σε σχολεία και ΚΑΠΗ «για την αντιμετώπιση και συμπεριφορά απέναντι στα αδέσποτα σκυλιά». «Ηλεκτρονική βάση σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων, από Υπηρεσία του Δήμου. Τοποθέτηση σε σημεία της πόλης ταϊστρών και ποτίστρων για τα αδέσποτα ζώα».
Με την κ. Αράπκουλε, να προσθέτει ότι «οφείλουμε με ευθύνη και ιδιαίτερη σοβαρότητα να επανεξετάσουμε την οριοθέτηση, πάρκων, κήπων παιδικών χαρών και γενικά χώρων υψηλής επισκεψιμότητας κυρίως από παιδιά, τουλάχιστον κατά τη θερινή σεζόν, με σήμανση απαγόρευσης εισόδου συνοδευόμενων ζώων.
Παράλληλα να ορίσουμε αρκετούς άλλους χώρους οι οποίοι με τη συνεργασία των φιλοζωϊκών οργανώσεων να διαμορφωθούν και να διατεθούν αποκλειστικά για τα συνοδευόμενα ζώα, αποφεύγοντας έτσι διενέξεις μεταξύ των πολιτών.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε οι συμπολίτες μας, μέσω των φιλοζωϊκών σωματείων, να μας βοηθήσουν σε αυτή μας την προσπάθεια παρέχοντάς μας όχι μόνο κάθε δυνατή βοήθεια στο θέμα της προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και με το να γίνουν κήρυκες και συμπαραστάτες στο μήνυμα που εκπέμπει αυτή μας η προσπάθεια για την αγάπη, τη φροντίδα και τη μείωσή τους».
«Η δημοτική αρχή» υπογράμμισε η αντιδήμαρχος «απευθύνει κάλεσμα ευαισθητοποίησης σε όλους τους ιδιώτες αλλά και τους συλλογικούς φορείς του δήμου προκειμένου να υπάρξει περισσότερη υπευθυνότητα απέναντι στα ζώα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα αδέσποτα ζώα η σωστή ενημέρωση όλων μας μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται. Οφείλουμε ως μεμονωμένοι πολίτες και ως οργανωμένη κοινωνία να συνυπάρξουμε αρμονικά.
Ας φροντίσουμε όλοι να ξεπεραστούν προβλήματα όπως, η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, που οφείλεται κυρίως στον ίδιο τον άνθρωπο.
Όλοι μαζί ως κοινωνία και ξεχωριστά ο καθένας από εμάς, μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις συμβίωσης με τα ζώα που υπάρχουν στο αστικό περιβάλλον ή το περιαστικό περιβάλλον και τα οποία έχουν δικαίωμα στο σεβασμό και την αγάπη μας. Μόνον τότε, η στάση μας και η διαχείρηση του ζητήματος των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ως δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας θα αποκτήσει την ουσιαστική υπόσταση που αρμόζει σε πολιτισμένες κοινωνίες».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Π.Γ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Μεταφερθήκαμε σε νέα διεύθυνση.! tirnavitikanea.gr

  Αγαπητοί φίλοι και φίλες το blogger μας μεταφερθήκαμε σε ενα επίσημο διαμορφωμένο σάιτ στο  http://www.tirnavitikanea.com Σας περιμένου...