Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

«Αυτές να είναι οι προτεραιότητές μας για τον Όλυμπο»

Τις σκέψεις αλλά και τις προτάσεις που αφορούν στην προστασία αλλά και την αξιοποίηση του βουνού των Θεών, του Ολύμπου προς όφελος των συμπατριωτών που κατοικούν στην παρολύμπια περιοχή καταθέτει ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Αθηνών «Ο Όλυμπος», στον απόηχο του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο: «Όλυμπος. Μνημείο Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που έγινε στην έδρα του Φορέα Προστασίας Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Λιτόχωρο.
Οι προτάσεις του Συλλόγου που κινούνται στο ίδιο μήκος με τις ολοκληρωμένες εισηγήσεις των μελών της Διοίκησης του Φορέα, κ.κ. Ζωή Φτίκα, Θεοχ. Ζάγκα που αντιπροσώπευαν την περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου, δηλαδή την επαρχία Ελασσόνας, κοινοποιούνται από τον πρόεδρο των Κοκκινοπλιτών Αθήνας Βασίλη Γκόλτσιο, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πρώτα από όλα πρέπει να λήξει το θέμα του καθορισμού των ζωνών προστασίας και χρήσης γης ώστε όλοι να γνωρίζουν πού τελειώνει η προστασία και πού αρχίζει η αξιοποίηση του βουνού των Θεών. Είναι ευχής έργο που ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου και συζήτησε με τους αρμόδιους φορείς. Πήρε μέρος στην εκδρομή που οργάνωσε ο Φορέας κάνοντας τον γύρο του Ολύμπου και ως εκ τούτου έχει ιδίαν αντίληψη. Το βασικότερο είναι ότι δεσμεύτηκε, αφού μελετήσει τις προτάσεις των αρμοδίων φορέων και συζητήσει μαζί τους, να προχωρήσει σύντομα στην υπογραφή της απαιτούμενης Υπουργικής απόφασης.
Ο Όλυμπος, σύμφωνα με την άποψη της καθ. κ. Αγνής Βλαβιανού-Αρβανίτη, ακτινοβολεί δύναμη και ελπίδα, με τις ανεξίτηλες μυθολογικές καταβολές του που χάνονται στα βάθη της αρχαιότητος. Ο συνδυασμός Ιστορίας, Πολιτισμού και Φύσης δηλ. Περιβάλλοντος, μπορεί να συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία «ειδικού φορέα προβολής και αξιοποίησης του Ολύμπου και της παρολύμπιας περιοχής», στα πρότυπα του πετυχημένου Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού. Ο Φορέας αυτός, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις κατά περιοχή αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, θα αναδείξει και θα αξιοποιήσει όλους τους γύρω από τον Όλυμπο αρχαιολογικούς χώρους όπως το Δίον, την Πίμπλεια, τα Λείβηθρα, το Πύθιο, τη Δολίχη, την Άζωρο κλπ. Αυτό θα γίνει επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες Μητροπόλεις, τα χριστιανικά μνημεία της περιοχής όπως, την Ιερά μονή Ολυμπιωτίσσης Ελασσόνας, την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού, την Ιερά Μονή Κανάλων στη χαράδρα της Ζηλιάνας, την Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου στα Πριόνια, τον Ιερό Ναό της Αγίας Κόρης, την Ιερά Μονή Πέτρας κλπ. Και φυσικά σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, την ανάδειξη και προβολή της φύσης και του απείρου κάλλους περιβάλλοντος του μυθικού βουνού. Ο Όλυμπος τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά, έχει όλα τα στοιχεία να προωθηθεί σαν ενιαίος προορισμός με ιδιαίτερη ταυτότητα, που θα ξεπερνά την υπάρχουσα Διοικητική Δομή. Εκτός από την τουριστική αξιοποίηση, η δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας “brand”, θα ήταν εξαιρετικά σημαντική για τους τοπικούς παραγωγούς γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς μια τέτοια διαδικασία θα τους παρείχε οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα.
Και συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γκόλτσιος προσθέτει: «Στην Ευρώπη ειδικά, που αποτελεί και την πλέον πρόσφορη αγορά για τη διάθεση προϊόντων ΠΟΠ, το όνομα Όλυμπος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς αποτελεί ένα από τα σημεία «σύμβολα» για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Προτείνεται για τον σκοπό αυτό να συσταθεί ένας φορέας, ένας οργανισμός, από τις διάφορες Ενώσεις Παραγωγών και Επιχειρηματιών. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη σύσταση Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων στον Νομό Λάρισας καθώς και τη συνεργασία της με την Ένωση Ξενοδόχων και άλλων φορέων που επιθυμούν να βάλουν την τουριστική ανάπτυξη σε μια άλλη πιο γρήγορη και οργανωμένη τροχιά. Η συνεργασία πρέπει να επεκταθεί και με τους αντίστοιχους φορείς της Πιερίας. Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι θα υποστηριχθεί από όλους τους κλάδους που εμπλέκονται στον χώρο του τουρισμού.
Σύμφωνους επίσης μας βρίσκει η ιδέα κατασκευής Διεθνούς Αεροδρομίου στη Λάρισα, την καρδιά της Ελλάδος, που θα εξυπηρετήσει τη Θεσσαλία αλλά και την Πιερία αφού η Κατερίνη και τα παράλιά της απέχουν από τη Λάρισα λιγότερο από το Αεροδρόμιο Μακεδονίας καθώς επίσης και τη Φθιώτιδα. Σε ό,τι αφορά τον θεσσαλικό Όλυμπο και την περιοχή που εκπροσωπούμε, γιατί σε κάθε περιοχή υπάρχουν καταλληλότεροι από εμάς να εκφέρουν τις απόψεις τους, εκτός απ΄ όσα γενικότερα προαναφέρθηκαν και που αφορούν όλη την παρολύμπια περιοχή.
Όσον αφορά στις άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν προς την παραπάνω κατεύθυνση αυτές είναι:
α) Η αξιοποίηση των κατασκηνώσεων του Κοκκινοπλού που πλέον έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ελασσόνας σαν Πρότυπο Ορειβατικό Κέντρο Ολύμπου και χώρο Φιλοξενίας.
β) Η τακτοποίηση και αξιοποίηση του καταφυγίου «Χριστάκης», ως καταφυγίου ανάγκης, αλλά και καταφυγίου άμεσης επέμβασης για την διάσωση ορειβατών, λόγω της στρατηγικής του θέσης στο κέντρο του Ολύμπου αλλά και την εύκολη πρόσβαση προς το καταφύγιο από τα Καλύβια.
γ) Η καλύτερη προβολή και αξιοποίηση, σε συνεργασία με τον Στρατό, του θαυμάσιου χιονοδρομικού κέντρου ΚΕΟΑΧ στις Βρυσοπούλες. Βασική ανάγκη η δημιουργία παράλληλης πρόσβασης προς τις πίστες.
δ) Να οργανωθεί μόνιμο εκθετήριο τοπικών προϊόντων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε χώρους με εύκολη πρόσβαση, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι των πόλεων αυτών για τα προϊόντα της παρολύμπιας περιοχής.
 Π.Γ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΦΩΤ.: Η αρχαία Άζωρος με φόντο τον Όλυμπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Μεταφερθήκαμε σε νέα διεύθυνση.! tirnavitikanea.gr

  Αγαπητοί φίλοι και φίλες το blogger μας μεταφερθήκαμε σε ενα επίσημο διαμορφωμένο σάιτ στο  http://www.tirnavitikanea.com Σας περιμένου...