Με θερμό υποστηρικτή της προσπάθειας τον Δήμο Τεμπών, που συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια, ξεκινά τριετές πρόγραμμα ανασκαφής και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Μακρυχώρι, δίπλα στον ΠΑΘΕ, κοντά στο αντλιοστάσιο. Στο πρόγραμμα, συμμετέχουν επίσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (ΕΦΑΛΑΡ) και για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την ΕΦΑΛΑΡ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μάλιστα, το καλοκαίρι ξεκινά το πρόγραμμα εκπαίδευσης φοιτητών της Αρχαιολογίας, σχετικά με τη μυκηναϊκή περίοδο, εγκαινιάζοντας μια νέα και σημαντική προοπτική. Πρόκειται, αρχικά να πάρουν μέρος 15 φοιτητές.
Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το έτος 2000, με αφορμή τα έργα στον ΠΑΘΕ και κράτησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχαιολόγων 1 ½ χρόνο. Σε αυτό συνέβαλε και η τότε δημοτική αρχή Μακρυχωρίου, με τον δήμαρχο Θωμά Τσέτσιλα, που διέθεσε και σχετική πίστωση. Για το ζήτημα, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος, υπογράμμισε στην «Ε» ότι το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την ανάδειξη του αρχαιολογικού τουρισμού, είναι μεγάλο και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να βοηθήσει. Η ανάδειξη των αρχαίων στο Μακρυχώρι, εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του Δήμου Τεμπών, για την ευρύτερη αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών.
Αρχαιολόγοι σημείωσαν πως ο χώρος θα καταστεί επισκέψιμος, όπως στην περίπτωση της Παλιόσκαλας στο Καλαμάκι Αγιάς και υπάρχει η αμέριστη βοήθεια του Δήμου Τεμπών, για την καλύτερη αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος. Στους σχεδιασμούς συμπεριλαμβάνεται η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, στον άξονα του ΠΑΘΕ, όπως το ιερό της Κυβέλης στα Τέμπη και η ακρόπολη του Ομολίου.
Στη χθεσινή επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο στο Μακρυχώρι συμμετείχαν: Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος και οι αντιδήμαρχος κ. Χρ. Τσούγιας και Κων. Τσεργάς, η προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑ κ. Ανθή Μπάτζιου- Ευσταθίου, ο αρχαιολόγος κ. Γεωργ. Τουφεξής και η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιφιγένεια Τουρναβίτου.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.