TYΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») Του Κώστα Τσόλα
Συνεχίζεται απρόσκοπτα και με δυναμική ο τρύγος στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. Ειδικά στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου ο τρύγος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του με τους παραγωγούς να δημιουργούν ουρές για να πάρουν σειρά και να παραδώσουν την παραγωγή τους.
Σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας, όλα από την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. Αυτές τις ημέρες παραλαμβάνονται σταφύλια ποικιλίας Ροδίτη. Ημερησίως παραλαμβάνονται πάνω από 600 τόνοι σταφυλιών.
Με την ολοκλήρωση της παραλαβής των σταφυλιών ξεκινάει η διαδικασία παρασκευής του κρασιού έτσι ώστε οι καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να συνεχίσουν να απολαμβάνουν άριστης ποιότητας προϊόντα του συνεταιρισμού.
Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από την Ε.Α.Σ. Λάρισας Τυρνάβου Αγιάς, και το 1978 πέρασε στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, που ιδρύθηκε από αγρότες αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής Τυρνάβου με σκοπό τη διασφάλιση και αξιοποίηση της παραγωγής τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Αγησίλαο Ραψανιώτη η ανοδική πορεία που ακολούθησε από τότε σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του, τον αναδεικνύει σε έναν από τους καλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας. Η δυναμική αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής Τυρνάβου, βρήκε την έκφραση και τη στήριξή της, μέσα από τα προϊόντα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.
Παράγονται πολλών ειδών οίνοι, συμπυκνωμένα γλεύκη, αποστάγματα, ούζο και όλα από τα σταφύλια της περιοχής Τυρνάβου. Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου είναι πιστοποιημένος κατά ISO 9001/2000 και στους αμπελώνες των μελών του, εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης κατά AGRO 2.1-2.2».
Το σύνολο των αμπελιών που καλλιεργούν τα μέλη είναι 9.000 στρέμματα οινοποιήσιμων σταφυλιών. Οι ποσότητες των σταφυλιών που επεξεργάζεται κάθε χρόνο το οινοποιείο είναι 13.000.000 κιλά. Τα προϊόντα που παράγονται από την επεξεργασία αυτή είναι περίπου: 6.000 τόνοι κρασιά, 400 τόνοι τσίπουρο και ούζο καθώς και 100-200 τόνοι συμπυκνωμένα και ανακαθαρισμένα συμπυκνωμένα γλεύκη.
Τα προϊόντα πωλούνται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, ενώ μια ποσότητα εξάγεται (κύρια στην Αυστραλία, Καναδά, Κίνα και Γερμανία ).
Τα προϊόντα του συνεταιρισμού κυκλοφορούν σε πάνω από 60 ετικέτες, ούζο, τσίπουρο και κρασί.
Οι τιμές που αποφάσισε για τη φετινή σοδειά το Δ.Σ. και ενέκρινε στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση κατά κιλό είναι οι παρακάτω.
- Μοσχάτο Τυρνάβου 0.35 ευρώ
- Ροδίτης – ugniblank κ.λ.π. 0,33 ευρώ
-Μπαντίκι 0,46 ευρώ
-cabernet 0,40 ευρώ
-Syrah 0,36 ευρώ
-merlot 0,38 ευρώ
Η απόφαση της διοίκησης στηρίζει το σύνολο του αμπελουργικού κόσμου της περιοχής, είτε είναι συνεταίροι είτε όχι, αφού η τιμή των 35 λεπτών το κιλό π.χ. για το Μοσχάτο Τυρνάβου συγκρατεί εκεί και τις τιμές που αγοράζουν οι ιδιώτες αφού σχεδόν σε όλες τις ιδιωτικές συναλλαγές σταφυλιών η συμφωνία είναι: «ό,τι πληρώσει το Οινοποιείο τόσο πουλάμε και εμείς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.