Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ιππικό Κέντρο στον Τύρναβο

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Συνεχίζει τη δυναμική του παρουσία στα δρώμενα του Τυρνάβου ο Ιππικός Όμιλος «Ο Άγιος Γεώργιος» ο οποίος ιδρύθηκε το 2006.
Περισσότεροι από 50 Τυρναβίτες και Τυρναβίτισσες είναι μέλη του οι οποίοι διαθέτουν από ένα ή και περισσότερα άλογα.
Στόχος τους δεν είναι ούτε ο πρωταθλητισμός, ούτε το κέρδος. Οι ίδιοι δηλώνουν «είναι το χόμπι μας. Είναι ένας τρόπος να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας».
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ο Ιππικός Όμιλος πραγματοποίησε παρουσιάσεις στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι και σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Παράλληλα τα μέλη του έκαναν και κάνουν εξορμήσεις σε περιοχές της επαρχίας όπως η Βρύση Τυρνάβου, το Μάτι, το Μοναστήρι Παναγίας Τσούμα. Επίσης συμμετείχαν σε Ιππικά Ανταμώματα.
Ο Τύρναβος από τα αρχαία χρόνια είναι άριστα συνδεδεμένος με το άλογο αφού ήταν ο πιστός συνεργάτης στην αγροτική εργασία και την κτηνοτροφία.
Στους νεότερους χρόνους η ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου ήταν και είναι τόπος όπου οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου ημέρες ολόκληρες έκαναν το μακρινό ταξίδι από τα βουνά προς τον κάμπο για να «ξεχειμωνιάσουν» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.
Στη διαδρομή αυτή τα άλογα ήταν εκείνα που χρησιμοποιούνταν όχι μόνο ως μεταφορικό μέσο για την οικογένεια, αλλά και για ολόκληρη την οικοσυσκευή.
Το άλογο δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για την εργασία. Παράλληλα ήταν και το κύριο μεταφορικό μέσο για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τους γάμους, τα πανηγύρια, τις γιορτές.
Σήμερα στην πόλη του Τυρνάβου ελάχιστοι χρησιμοποιούν άλογα για τις εργασίες. Αυτοί είναι κυρίως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους προς τους ορεινούς όγκους.
Μπορεί το άλογο σήμερα να μην είναι απαραίτητο για την εργασία, ωστόσο παραμένει ένας πιστός φίλος και ένας καλός σύντροφος για μια βόλτα στην εξοχή.
Και φέτος ο Ιππικός Όμιλος Τυρνάβου θα συμμετάσχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.
ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επίσης ο σύλλογος πραγματοποίησε γενική συνέλευση και ανέδειξε νέο διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Νίκος Σιασιαμούτης, ενώ η υπόλοιπη σύνθεσή του είναι η εξής: Γιάννης Γκαρλέμος αντιπρόεδρος, Στέλιος Πατσιαούρας γενικός γραμματέας, Μενέλαος Αλεξίου ταμίας και μέλος Ιωσήφ Σελεμετζίδης.
Μιλώντας χθες στην «Ε», μετά την επανεκλογή του ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Σιασιαμούτης τόνισε ότι στις νέες προτεραιότητες του συλλόγου είναι σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή η εξεύρεση χώρου για την κατασκευή μόνιμου χώρου του συλλόγου όπου θα περιλαμβάνονται στίβος ιππασίας, γραφεία και κυλικείο. Επίσης θα δημιουργηθεί χώρος έκθεσης φωτογραφίας με αντικείμενο τον άνθρωπο και το άλογο. Τότε που το άλογο συμμετείχε ουσιαστικά στη ζωή του ανθρώπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Μεταφερθήκαμε σε νέα διεύθυνση.! tirnavitikanea.gr

  Αγαπητοί φίλοι και φίλες το blogger μας μεταφερθήκαμε σε ενα επίσημο διαμορφωμένο σάιτ στο  http://www.tirnavitikanea.com Σας περιμένου...